• rss

www.tehnica-agricola.md

Ce trebuie să cultive agricultorii pentru a avea profituri mai mari

(0)

Category : Sfaturi pentru agricultori, Stiri din agricultura

struguri_24073100“În Republica Moldova, cel mai mult se cultivă cerealele, însă viitorul ţării nu sunt cerealele. Viitorul ţării este agricultura de valoare înaltă – pomuşoarele, legumele, fructele, vinul, strugurii. 

Cu ele putem obține de zeci de ori mai mult, decât cu porumbul şi grâul”, spune ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, într-un interviu pentru EPRESA.md.

Potrivit oficialului, ţara noastră trebuie să accepte ideea ca dintr-un metru pătrat să obţină maximă eficienţă, deoarece chiar dacă investiţiile sunt mari şi veniturile, ulterior, sunt substanţiale.

“Acest lucru nu înseamnă că noi trebuie să mergem dintr-o extremă în alta. Noi avem nevoie şi de una şi de alta. Avem nevoie să plantăm viţă-de-vie de tehnologie nouă, livezi, căpşuni, pomuşoare, legume, să conservăm, să procesăm, să răcim. Noi avem nevoie de această industrie, să o dezvoltăm şi, din acest motiv, o subvenţionăm. Dacă vom susţine insistent cerealele, atunci va trebui să alungăm lumea din ţară. Un singur tractorist poate să prelucreze mii de hectare de grâu, dar pe mii de hectare de livadă se pot crea mult mai multe locuri de muncă şi se pot obţine mult mai mulţi bani”, a subliniat Bumacov.

În cadrul aceluiaşi interviu, ministrul a menţionat că tot ceea ce produce Republica Moldova este prezintă interes, atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă: “Lumea vrea să consume totul natural. Strugurii noştri sunt gustoşi, vinurile noastre sunt excelente şi avem un potenţial foarte mare. Pe intern, noi consumăm foarte multe băuturi falsificate, în loc să bem un pahar de vin, care este bun pentru sănătate, e plăcut şi e în interesul ţării. Carnea noastră este foarte bună, pentru că hrănim animalele cu cereale. Produsele noastre agro-alimentare sunt naturale. Avem cereri mari la nucă în Franţa şi nu putem acoperi cererile, la fel se întâmplă cu prunele în Germania”.

În final, acesta a precizat că Republica Moldova are o problemă în ceea ce ţine de promovarea produselor şi ambalarea acestora, iar rezolvarea acesteia ar constitui un avantaj foarte mare.

Post a comment